Oleh Fajridil Malam semalam setelah tutup kedai, aku ke Tesco Seri Alam Masai. tujuan aku dan isteri ke sana pada awalnya hanyalah untuk suka-suka sebab dah lama tak kemana-mana. jadi alang-alang dah ke Tesco, tengok-tengok jugala kalau-kalau ada barang yang nak dibeli. Biasanya kalau aku pergi Tesco ni, memang beli ikan siakap je. Tapi semalam aku tengok harganya melambunglah pulak. jadi aku tanyalah isteri aku, nak buat Chicken Chop tak? dia cakap, Nak!!. jadi aku suruhlah dia beli ayam seekor. lagipun aku dah lama tak masak. Sejak habis belajar dulu, rasanya aku dah tak pernah memasak lagi. Maklumlah, berniaga dari pagi sampai larut malam. mood nak memasak tu pun tak berapa nak ada kalau badan dah penat. tau nak makan je. hehe. lagipun aku ni tak cerewet bab makan. aku bedal je apa-apa pun. cuma air je yang aku memilih sikit. aku tak suka teh'o dan juga tak berapa nak suka minuman sejuk dan bergas. aku suka air panas terutamanya kopi. Berbalik pada cerita Chicken Chop. aku rasa menu ni ramai yang tau memasaknya. sebab mudah saja untuk memasak Chicken Chop ni. tapi kepada sesiapa yang tak tau atau dah lupa cara memasaknya, aku bagilah resipinya. Resipi Chicken Chop Untuk hidangan 2 Orang : Bahan-Bahannya : 2 peha ayam (buang tulang @ debone) 1 biji telur Sedikit lada sulah (black pepper) 10 keping biskut tawar (dikisar @ pecah-pecahkan) sedikit Lea & Perrin atau tepung (untuk disapu pada ayam) Cara memasak ayam : 1. gaul perap ayam yang telah di debone tadi dengan serbuk lada, sedikit garam dan lea & perrin @ tepung. 2. ketuk-ketuk (chop) sikit ayam tadi agar perasanya meresap dan daging menjadi sekata 2. pecahkan telur dalam mangkuk, pukul sedikit. 3. celupkan ayam tadi ke dalam telur. 4. kemudian salutkan ayam dengan biskut yang telah dipecah-pecahkan tadi hingga sekata. 5. panaskan minyak dan goreng sehingga masak dengan api yang sederhana agar ayam tersebut masak dengan sekata. bila dah kekuningan warna Chicken Chop tu angkat dan ketepikan dahulu. Sos Lada Hitam (Black Pepper Sauce) Bahan-bahannya : 1 botol sos lada hitam 2 sudu tepung jagung 1 tin cendawan butang (tak pakai pun tak apa) 1/2 biji bawang besar (potong dadu) 2 ulas bawang putih (potong dadu) sedikit minyak masak untuk tumis Sedikit garam dan gula secukup rasa Cara membuat sos : 1. tumiskan bawang besar & bawang putih hingga naik bau. 2. masukkan sedikit sos lada hitam ke dalam kuali. 3. masukkan air, lebih kurang 2 gelas. 4. cendawan dalam tin, di potong ikut suka besarnya. 5. masukkan cendawan ke dalam kuali dan didihkan. 6. bancuh tepung jagung dgn sedikit air, masukkan ke dalam kuali. Segera, kacaukan semua bahan dalam kuali tadi hingga jadi pekat macam sos. 7. garam dan gula secukup rasa. 8. hidangkan. Aku cakap kat isteri aku, "nanti tengok abang masak ya. jadi pasni kalau nak makan Chicken Chop lagi, bolehlah abang order je." hehe.. bagus tak idea aku.. :) Sumber : klik ..... Resepi Chicken Chop Bahan-Bahan: 1 ekor ayam (diambil peha dan dada) 1 biji telur 1 biji tomato 1 helai daun salad Sedikit daun pasli Sedikit lada sulah 20 gm potato chip (digoreng) 20 keping biskut tawar (dikisar halus Sedikit Lea & Perrin atau tepung ubi (untuk disapu pada ayam) Bahan sos: 1 biji lada buah 1 biji bawang besar 2 sudu besar sos cili � batang lobak merah 1 sudu besar sos tomato 1 sudu besar sos lea & perrin 2 ulas bawang putih (dicincang halus) Cara: Gaulkan ayam bersama lada sulah, lea & perrin. Kemudian gaul rata menggunakan tepung ubi. Pecahkan sebiji telur dan celupkan ayam. Salutkan biskut tawar yang telah dikisar ke ayam. Goreng ayam hingga kekuningan dan angkat. Masakkan sos selama satu minit. Hidangkan. Sumber : Klik |
TOLONG KLIK SEBELUM KELUAR. TQ
Ahad, 6 Februari 2011
Tajuk Resipi Chicken Chop
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan